Merhabalar,

Bu haftaki yazımızda kayıt dışı istihdam halinde(sigortasız işçi) işverenlerin karşı karşıya kalabileceği riskler hususunu ele alacağız.

İşveren maliyetlerinin artması, çalışanların prim ödemelerinin geçen yıla nazaran yüzde 40 civarında yükselmesi, yabancı çalışanlar için izin belgesi alın(a)maması vb hususlar bazı işyerlerini kayıt dışı istihdama zorluyor olabilir. Ancak sigortasız işçi çalıştırılmasının tespiti halinde ödenecek İPC’ler ve geri ödenmesi gereken ve sonraki dönemde yararlanılamayacak teşvikler; ödenmeyen primden daha fazla olabilir.

Bu durumun SGK tarafından tespit edilmesi halinde 5510 sayılı kanunun 102 nci maddesi uyarınca İdari Para Cezalarına maruz kalınabilmektedir. Mükerrer tespitlerde ise ceza miktarı artmaktadır.

İşe giriş bildirgesinin verilmemesinden 2 asgari ücret İPC

İşten ayrılış bildirgesinin verilmemesinden 1/10 İPC

Bir günlük prim farkı ödemesi

Ayrıca;

İlk tespit ise; tespiti takip eden aya ait tüm teşviklerden

İlk tespitten itibaren 3 yıl içinde mükerrer tespit olması halinde tespiti takip eden aydan itibaren 1 yıl tüm teşviklerden yararlanamıyor.(2017/18 SGK Genelgesi)

İlave olarak;

Takvim yılı içerisindeki alınan/alınacak Asgari Ücret Destekleri de iptal edilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra henüz Kurum tespit etmeden sigortasız istihdam edilen personeller tarafından hizmet tespit davası açılarak ödenmeyen prim ve diğer alacakların da mahkeme kanalıyla ödenmesi sağlanabilmektedir.

Bir sonraki bültenimizde Hizmet Tespit Davası nedir? Şartları nelerdir? Zaman aşımı süresi ne kadardır? Konularını ele alacağız.

 

Bültenlerimize abone olarak ilgili gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Gizlilik Politikamıza buradan ulaşabilirsiniz.