Merhaba,

Haftalık çalışma süresi 45 saati aşmasa bile günlük 11 saat veya gece 7.5 saati aşan çalışmalarda fazla mesai ödenir.

GÜNLÜK ÇALIŞMA SÜRESİ VE FAZLA MESAİ KAVRAMI

Haftalık 45 saatlik çalışma süresi haftanın çeşitli günlerine dağıtılabilir. Ancak günlük çalışma süresi fazla çalışma da dahil 11 saati aşamaz. Bu şekilde günlük çalışma süresi iki şekilde kararlaştırılabilir;

Haftalık çalışma süresi günlere eşit olarak bölünerek uygulanabilir. Bu durumda haftada altı gün çalışılan işlerde günlük çalışma süresi 7,5 saattir. Haftanın beş günü çalışılan yerde ise günlük çalışma süresi 9 saat olacaktır.

Tarafların anlaşması ile çalışma süresi haftanın günlerine değişik şekilde dağıtılabilir. Bu dağılımda günlük çalışma süresinin 11 saati aşamayacağını tekrar hatırlatalım.

Gece çalışmaları (20:00-06:00) günde 7.5 saati geçemez. Bunun yanında ağır ve tehlikeli işlerde, yer altı, sualtı işlerinde ve 18 yaşını bitirmemiş çocuk işçilerin çalışmalarında günlük çalışma süresi 7.5 saati geçemez.

Haftalık çalışma süresinin 45 saati aşmadığı ancak günlük 11 saati aşan veya gece çalışmaları ile ağır ve tehlikeli işlerde 7.5 saatlik çalışma sınırını aşan çalışmalar Yargıtay uygulaması gereği fazla çalışma olarak değerlendirilmektedir ve fazla mesai ödenir.

Sözü edilen yasak çalışmaların karşılığı fazla mesai olarak % 50 zamlı olarak (saat ücretinin % 50 fazlasıyla) ödenmelidir. Başka bir anlatımla salt haftalık 45 saat olan çalışma süresinin aşılmadığından ve fazla çalışmanın zamsız kısmının maktu aylık ücret içinde ödendiğinden söz edilerek saat ücretinin yarısı üzerinden hesaplamaya gidilemez.

Saygılarımızla…

Fazla çalışma ücreti ile ilgili diğer detayların bulunduğu 4857 sayılı İş Kanunu için TIKLAYINIZ

Sorularınız için Bize Danışın.

Bültenlerimize abone olarak ilgili gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Gizlilik Politikamıza buradan ulaşabilirsiniz.