1. Geriye Dönük Teşviklerin Kapanması ve Teşviklerin Alınabilme Süresi


7316 sayılı kanun ile 30 Nisan 2021 tarihinden itibaren geriye dönük teşvik uygulaması son bulmuştur. Bu değişiklik ile artık teşviklerden sadece ilgili cari ayda yararlanılabilecek, bir aylık bile olsa geriye dönük teşvik alacağı olan firmalar hak kaybına uğrayacaklardır. Teşviklerini kendi bünyesinde takip eden birçok firmada aylık olarak alınamayan teşvik tutarları, danışmanlık firmalarına hizmet bedeli olarak verilecek tutarlarından çok daha fazla olabilmektedir.

2. 7103 Teşviki ile Cari ayda Gelir Vergisi Stopajının Devlet Tarafından Karşılanması


Devam teşviklerden 7103 teşvikleri ile teşvikli personelin 1341,56 TL olan sigorta prim borcu devlet tarafından karşılandığı gibi muhtasar beyannamesindeki kişi başı 176,00 TL olan gelir vergisi stopajı da karşılanmaktadır.

Stopaj kazancı ise teşviklerin cari olarak (aylık) takibi ile mümkündür. Alınamayan bu tutarlar bir personel için dahi ortalama yılda 2100,00 TL’yi geçmektedir. Bu da teşviklerin cari takibinin önemini arttırmaktadır.

3. İŞKUR Kayıtlarının Hatalı veya Eksik Yapılması


7103 (17103,27103) teşvikinin temel şartlardan biri olan İŞKUR kaydının işe giriş öncesinde yapılmaması veya eksik yapılması sebebi ile sigorta primi ve gelir vergisi stopaj desteğinden faydalanılamamaktadır. Dolayısı ile sadece bir personel için iş yerinin zararı 15.000,00 TL ila 25.000,00 TL’yi bulmaktadır.

Ayrıca teşvik programımız ile İŞKUR Kaydı eksik yapıldığı için hak kaybına uğrayan firmaların bu kapsamdaki personelleri tespit edilerek eksiklikleri giderilmekte ve firmalara ek teşvik kazancı oluşturulmaktadır.

4. Engelli Personellerin Tespitinin Sadece Personel Beyanına Göre Yapılması


Benzer olarak firmalarda karşılaştığımız bir husus da engelli teşviklerinin takip edilememesi durumudur. Engelli personeller yüzde 40’ın üzerindeki İş Göremezlik Raporunu işe kabul edilmeme veya işten atılma korkusu ile iş yerine bildirmemektedirler. Bu sebeple de asgari ücretli bir kişi için 2021 rakamları ile 5510 teşviki haricindeki ek indirim olan 554,51 TL engelli teşvikinden iş yeri faydalanamamakta, personel için de vergi dilimi avantajından faydalanılamamaktadır. 

5. Yeni Çıkan ve Çıkacak Olan Teşviklerin Öğrenilme Süresindeki Kayıplar


Danışmanlık hizmeti almadan teşvik takiplerini kendi bünyesinde yapan firmalar, birçok ek işin yanında teşviklerle de ilgilendikleri için yeni çıkan teşviklerden ve şartlarından anlık olarak haberdar olmamakta, teşviklerden haberdar olunsa dahi teşvik detaylarının öğrenme süreci  1-2 ayı bulabilmektedir. Yeni çıkan teşvikleri öğrenmek için geçen 2 aylık zaman zarfındaki alınamayan teşviklerin yeni yasa ile bir daha alınamayacak olması sebebi ile cari danışmanlık hizmeti alınması 50 çalışan üstü her firma için artık tavsiye edilmektedir.  

6. Sorumluluğu Devredin, Zaman Kaybı Yaşamadan Teşviklerden Eksiksiz Faydalanın


SGK’nın sunmuş olduğu ve önümüzdeki dönemde sunacağı tüm bu teşvik haklarından firmaların eksiksiz bir şekilde, sorumluluğu üzerlerine almadan ve zaman kaybetmeden takip edebilmesinin yolu birçok firmanın da yaptığı üzere geçmiş teşviklerin alınması ile birlikte cari olarak da firmalarının takibini bu konuda uzmanlaşmış teşvik firmalarına devretmektir. Aksi takdirde gözden kaçırılan 1-2 teşvikli personelin prim ödemesi dahi, teşvik firmalarına ödenecek hizmet bedellerinden çok daha fazla olacaktır. 

Mevcut teşvik durumunuzu ücretsiz olarak kontrol ettirmeyi unutmayın.

— Pentanova Danışmanlık

 

 


 

Bültenlerimize abone olarak ilgili gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Gizlilik Politikamıza buradan ulaşabilirsiniz.