Hafta tatili ile ilgili olarak, 4857 sk’nun 43.maddesinde Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. ” hükmü bulunmaktadır.

Öncelikle kanunun yaklaşımını inceleyecek olursak, kanun işçinin hafta tatili iznini yapmasını istiyor. Hafta tatilleri Anayasanın 50.maddesi uyarınca iş günü olarak da değerlendirilemez.

Yargıtay Kararları

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 16 Mayıs 2019 tarihli 2015/3352 Esas numaralı kararında çalışanları yorgunluk ve onun beraberinde getireceği dikkatsizlik sonucu uğrayabilecekleri iş kazalarından korumak, çalışanları bedensel ve ruhsal olarak dinlenmelerini, toplumsal yaşamda var olmalarını sağlamak, iş yaşamında verimin ve kalitenin yükseltilmesi gibi bir çok sebeple çalışanın yıllık izin, hafta tatili, bayram tatili haklarını ve gün içindeki ara dinlenmeleri tam olarak kullanabilmeleri oldukça önemlidir.” ifadelerine yer verilmiştir.

Kanun koyucular tarafından hafta tatilinin kullandırılması istendiğinden de yasalara bu yönde bir hüküm koyulmamıştır.

Ancak günümüz şartlarında işverenler tarafından çalışanları hafta tatili sürelerinde de çalıştırılmaktadır. Peki yasada hükmü olmayan bu fazla çalışmaların ücretlendirmelerini neye göre belirleyeceğiz. Eğer bir hüküm yasalarda yer almıyorsa Yargıtay kararları ışığında değerlendirmek gerekir. Hafta tatili ücretlendirmesinin aynı haftalık çalışma saatinde olduğu gibi 1,5 katı olarak değerlendirilmesi yönünde hem Yargıtay 9. Hukuk Dairesi’nin hem de 22. Hukuk Dairesi’nin 1,5 katı uygulaması ile ilgili bir çok kararı bulunmaktadır.

Örneğin, Yargıtay 22. Hukuk Dairesi’nin 29.05.2018 tarihli 2015/22489 Esas numaralı kararında Hafta tatilinde çalışan işçinin ücretinin nasıl hesaplanacağı kanunlarda düzenlenmemiş ise de, Dairemizce hafta tatilinde yapılan çalışmanın fazla çalışma sayılacağı, buna göre ücretin yüzde elli zamlı ödenmesi gerektiği görüşü benimsenmiştir.” hükmü bulunmaktadır. Kararın bir sureti ekte sunulmuştur.

Hafta Tatili Ücreti Hesaplaması

Sonuç olarak; hafta tatilinde çalıştırdığımız işçiye çalışmadan hak edeceği ücret,
kendi hakkı olan (1 yevmiye) + fazla mesai ücreti (1,5 yevmiye) = 2,5 yevmiye ödeme yapılacaktır.

 

Bültenlerimize abone olarak ilgili gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Gizlilik Politikamıza buradan ulaşabilirsiniz.