Belirsiz Süreli İş Sözleşmeleri işçi veya işveren tarafından haklı veya geçerli sebeplerle feshedilebilir. Haklı sebeplerle fesihlerde kıdem ve ihbar tazminatı şartları bulunmamaktadır. Geçerli nedenlerle iş akdinin son bulması esnasında hem işçinin hem de işverenin bir takım sorumlulukları bulunmaktadır. İhbar Tazminatı/İhbar Süreleri de bu sorumluklardan biridir.

Geçerli nedenlerle sonlandırılan belirsiz süreli iş sözleşmelerinde fesih iradesini ortaya koyan tarafından belirli bildirim sürelerine uyulmalı veya bu sürelere ilişkin tutarlar ödenmelidir.

Konu ile ilgili 4857 sayılı kanunun 17’nci maddesinde aşağıda belirtilen ihbar süreleri bulunmaktadır.

ÇALIŞMA SÜRESİ İHBAR SÜRESİ İHBAR TAZMİNATI
6 aydan az 2(iki) hafta 2(iki) haftalık ücret
6 ay-1,5 yıl 4(dört) hafta 4(dört) haftalık ücret
1,5 yıl-3yıl 6(altı) hafta 6(altı) haftalık ücret
3 yıldan fazla 8(sekiz) hafta 8(sekiz) haftalık ücret

Bu sürelerin tamamlanmasından sonra iş sözleşmesi feshedilmiş olacaktır. Yukarıda belirtilen süreler asgari olup sözleşmelerle artırılabilir. Bildirim şartına uymayan taraf, bildirim süresine ilişkin ücreti ödemek zorundadır.

SORU CEVAP :

 

  1. İhbar tazminatı ücret hesaplaması nasıl yapılacaktır?

Ödenecek tazminatlar ile bildirim sürelerine ait peşin ödenecek ücretin hesabında 32 nci maddenin birinci fıkrasında yazılan ücrete ek olarak işçiye sağlanmış para veya para ile ölçülmesi mümkün sözleşme ve Kanundan doğan menfaatler de göz önünde tutulur.”(4857 sk. Md.17) İhbar tazminatı hesaplanırken işçiye ödenen giydirilmiş brüt aylık ücretinin günlük tutarı veya iş sözleşmesiyle belirlenen hak edişe esas günlük giydirilmiş brüt tutar dikkate alınmaktadır.
Giydirilmiş brüt ücretten kasıt işçiye verilen ikramiye, prim, yakacak yardımı vb tutarlardır. Yani ihbar tazminatının hesaplanmasında işçinin temel günlük ücretine ilaveten, işveren tarafından sağlanmış bulunan para ve parayla ölçülmesi mümkün sözleşme ve kanundan doğan hakların da göz önünde tutulması gerekmektedir.
Ücret dışında kalan parasal hakların bir yılda yapılan ödemeler toplamının 365`e bölünmesi suretiyle bir günlük ücrete eklenmesi gereken tutar belirlenir.

Y9HD 10.02.2014 E.2011/54410 – K.2014/3699

  1. İhbar bildirimi yapılanların iş arama izin süreleri ne kadardır?

İhbar süresinde 4857 sayılı kanunun 27’nci maddesine göre “Bildirim süreleri içinde işveren, işçiye yeni bir iş bulması için gerekli olan iş arama iznini iş saatleri içinde ve ücret kesintisi yapmadan vermeye mecburdur. İş arama izninin süresi günde iki saatten az olamaz.” hükmü bulunmaktadır.

  1. İş arama izinleri toplu olarak kullanılabilir mi?

İşçi isterse bu süreyi toplu olarak da kullanabilir. Ancak planlama yapması maksadıyla bu talebini öncesinden işverene bildirmelidir. İhbar süresindeki “çalışma gün sayılarındaki gün sayısı x 2 saat” hesabı ile toplam izin süresi bulunur. Toplam izin süresinin de iş yerindeki günlük çalışma süresine bölünmesiyle ne kadar çalışma günü işe gelmeyeceği tespit edilir.

  1. İşverenin iş arama izni vermediği durumlardaki yaptırım nedir?

İşçiye bildirim süresi içinde yeni iş arama izninin kullandırılmamış olması, tanınan ihbar önelinin geçersiz olduğu sonucunu doğurmaz (Y9HD 1.12.2009 2008/11880 E, 2009/32502 K). İşveren, iş arama izni esnasında işçiyi çalıştırır ise işçinin izin kullanarak bir çalışma karşılığı olmaksızın alacağı ücrete ilaveten, çalıştırdığı sürenin ücretini yüzde yüz zamlı öder.

  1. İhbar süresinin bir kısmı ücret bir kısmını da süre olarak bölünebilir mi?

Önelin bitiminden önce fesih halinde ise, önel verilmemiş sayılır ve bu suretle iş sözleşmesini fesheden taraf diğer tarafa ihbar öneline ait ücretin tamamını tazminat olarak ödemek durumunda kalır. İhbar önelinin bölünmezliği ilkesi yasa yada sözleşmede öngörülen öneller bakımından farklı uygulanamaz. Sözleşme ile arttırılan süre dâhil olmak üzere ihbar öneli bütünlük arz eder ve bölünerek uygulama yapılamaz.

(Y9HD 10.02.2014 E.2011/54410 – K.2014/3699)

  1. İhbar Süresinde Yıllık İzin Kullandırılır mı?

İşveren tarafından iş sözleşmesinin feshedilmesi halinde 17 nci maddede belirtilen bildirim süresiyle, 27 nci madde gereğince işçiye verilmesi zorunlu yeni iş arama izinleri yıllık ücretli izin süreleri ile iç içe giremez.

(4857 sk md.59)

  1. Belirli Süreli İş Sözleşmelerinde İhbar Tazminatı Verilir mi?

Belirli süreli sözleşmeler bitiş süresi önceden belirlenmiş sözleşmeler olduğu için “ihbar süreleri/ihbar tazminatı” söz konusu değildir. İstisnası TBK md.430 uyarınca on yıldan uzun süreli hizmet sözleşmelerinin altı ay bildirimle feshedilir.

  1. Hangi Durumlarda İhbar Tazminatı Verilmemektedir?

Deneme Süreli Çıkışlarda, Askerlik Nedeniyle Fesihlerde, Kadın İşçinin Evlenmesi Nedeniyle Fesih, Emeklilik Nedeniyle Fesih, Haklı Nedenlerle Fesih durumlarında İhbar Tazminatı verilmemektedir.

  1. Raporlu günler ihbar süresine eklenir mi?

İhbar süresinde rapor alınması halinde rapor süresi ihbar süresine eklenmektedir. İstirahat süresi kadar ihbar süresi uzamaktadır.

  1. Hafta tatili genel tatil hafta tatili ihbar süresine eklenir mi?

Hafta sonu tatilleri , dini ya da milli bayramlar ihbar süresi sayılmaya devam eder. İhbar süresi sayılırken hesaba alınan gündür. İş günleri bazından ihbar süresi hesaplanamaz.

  1. İhbar Tazminatı Prime Esas Kazanca Dahil Edilir mi?

İhbar tazminatı, ücret niteliğinde olmadığı için prime esas kazanca dahil edilmeyecektir.

(İşveren Uygulama Tebliği md.7)

 

Pentanova Haftalık Bültenleri instagramda da takip ediniz. 

 

 

Bültenlerimize abone olarak ilgili gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Gizlilik Politikamıza buradan ulaşabilirsiniz.