Şirketimiz, işçi ve işverenlerin çalışma mevzuatından kaynaklanan hak ve yükümlülüklerini öğrenmeleri konusunda çeşitli bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri yürütmektedir. Bu bağlamda kadın işçilere özel çalışma koşullarına ilişkin iş mevzuatında yer alan temel bilgiler, işçilerimizin rahatlıkla anlayabileceği bir formatta hazırlanmıştır. Bu çalışmada, kadın işçilerin doğum izni, süt izni gibi gebelik ve doğum sonrası emzirme döneminde iş mevzuatınca uyulması gereken kurallar ile genel olarak kadın işçinin gece çalıştırılması, postalar halinde çalıştırılması gibi çalışma ortam ve koşulları ile ilgili mevzuat hükümlerine ilişkin soru ve cevap niteliğinde temel bilgilere yer verilmiştir.
1. Gebelik süresince çalışan kadının periyodik kontrollerini yaptırabilmesi için talebi doğrultusunda işveren tarafından ücretli izin verilmelidir.
2. Gebe kadın çalışanlar, günde yedi buçuk saatten fazla çalıştırılamaz.
3. Kadın çalışanlar, gebe olduklarının sağlık raporuyla tespitinden itibaren doğuma kadar geçen sürede gece çalışmaya zorlanamazlar.
4. Sağlık raporu ile gerekli görüldüğü takdirde gebe çalışan, sağlığına uygun daha hafif işlerde çalıştırılır. Bu halde çalışanın ücretinde bir kesinti yapılmaz. Başka bir işe aktarılması mümkün değilse, çalışanın sağlık ve güvenliğinin korunması için gerekli süre içinde, isteği halinde çalışanın tabi olduğu mevzuat hükümleri saklı kalmak kaydıyla ücretsiz izinli sayılması sağlanır. Bu süre, yıllık ücretli izin hakkının hesabında dikkate alınmaz.
5. Kadın işçilerin doğumdan önce sekiz ve doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre için çalıştırılmamaları esastır. Çoğul gebelik halinde bu süreler doğumdan önce on, doğumdan sonra sekiz hafta olarak belirlenmiştir. Bu süreler, yıllık izin hakları hesaplanırken ÇALIŞILMIŞ gibi sayılır.
6. Kadın işçilerin sağlık durumu uygun ise ve doktorun da bu durumu onaylaması halinde doğumdan önceki son üç haftaya kadar çalışmaya devam edebilir.
7. Erken doğum sebebiyle, doğum öncesi sekiz haftalık (çoğul gebelik halinde on haftalık) izin süresinin tamamının kullanılamaması halinde, kullanılamayan süreyi doğum sonrası izin süresine eklenmelidir.
8. Doğum öncesi ve sonrası toplam on altı haftalık (çoğul gebeliklerde on sekiz haftalık) izin süresi tamamladıktan sonra, kadın çalışan talep etmesi halinde altı aya kadar ücretsiz izin kullanma hakkına sahiptir.
9. Çocuk bir yaşına gelinceye kadar, onun emzirilmesi için kadın çalışanın günde toplam bir buçuk saatlik süt izni hakkı bulunmaktadır. Kadın işçi günde toplam bir buçuk saatlik süt iznini hangi saatler arasında ve kaça bölerek kullanacağını kendisi belirler. Süt izni kullanan kadın işçinin ücretinden herhangi bir kesinti yapamaz.
10. Üç yaşını doldurmamış bir çocuğu tek başına evlat edinen bir kadın çalışanın kendisi; eşiyle birlikte evlat edinmesi halinde de kendisi veya eşi, çocuğun aileye fiilen teslim edildiği tarihten itibaren sekiz haftalık analık izni kullanabilir.
Saygılarımızla,