Merhabalar,

Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 03 Eylül 2018 tarihli yazısına istinaden sağlık çalışanlarına fiili hizmet süresi zammı uygulanmaktadır. Konuya ilişkin yayımlanan Genel Yazı aşağıda paylaşılmıştır.
“Bu Genel Yazı’ya istinaden genellikle hastanelerin, tıp merkezlerinin, diğer sağlık sektörlerinin sağlık çalışanlarına fiili hizmet süresi zammı uyguladığı, sağlık çalışanı bulunan diğer işletmelerin ise fiili hizmet süresi zammını uygulamadığı, 29 belge türünü(Tüm Sigorta Kollarına Tabi Çalışıp 60 Gün Fiili Hizmet Süresi Zammı’na Tabi Çalışanlar) kullanmadığı görülmüştür. Bu nedenle genel bir duyurunun yapılmasının yerinde olacağı değerlendirilerek paylaşımda bulunulmuştur.”
İnsan sağlığına ilişkin işlerde 4-1/a kapsamında çalışan sigortalılara, insan sağlığı ile ilgili işlerde çalışmak şartıyla bu işlerde geçen sürelerin her 360 günü için 60 gün fiili hizmet süresi zammı 5 yılı geçmemek üzere toplam prim ödeme gün sayılarına eklenecek, söz konusu işlerde en az 3600 gün çalışılması halinde ise toplam prim ödeme gün sayısına ilave edilen prim ödeme gün sayısının yarısı emeklilik yaş hadlerinden indirilecektir.

İnsan sağlığına ilişkin işlerde ilgili kanunlarına göre sağlık meslek mensubu olarak 3/8/2018 talihinden önce geçen çalışma süreleri, emeklilik yaş haddi indiriminden yararlanabilmek için aranan 3600 gün hesabında dikkate alınmayacaktır. Ayrıca kanunun getirdiği düzenlemeden yararlanmak için sağlık meslek mensubu olmak, işin risklerine maruz kalmak gerekmektedir. Bu nedenle doğrudan işin kontrolü ve denetim görevini üstlenen ve/veya idareci konumunda olan sağlık meslek mensupları, insan sağlığı için koruyucu, teşhis, tedavi ve rehabilite edici hizmetlerde fiilen çalışmadıkları sürece fiili hizmet süresi zammından yararlanamayacaktır.

Ekte sunulan Genel Yazı’nın ekindeki meslek kodunda bulunan çalışanlardan halihazırda firmanızda bulunması halinde (29) belge türü ile bildirilmesi gerekmektedir.

Bu belge türünden bildirimde bulunabilmeniz maksadıyla öncelikle ilgili SGK tarafından dosyanın (29) belge türünün açılması gerekmektedir. SGK’ya konu ile ilgili dilekçe ile başvuruda bulunulabilir (SGK’ya sunulmuak üzere hazırlanan dilekçe örneği Ek’te sunulmuştur.). Sonrasında (çalıştığı gün sayısı/aydaki gün sayısı) x 26 formülü ile çıkan rakam (29) belge türünden, geriye kalan günler ise (01) belge türünden bildirilecektir. Her iki belge türünde de eksik gün nedeni 25 olarak işaretlenecektir.

Geriye dönük düzeltme taleplerinde 03 Eylül 2018 tarihli Genel Yazı’ya istinaden İdari Para Cezası(İPC) uygulanmayacağı yazılmış olsa da Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulamasının Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğinin Geçiçi 3’üncü maddesinin üçüncü fıkrasında “Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılar için fiili hizmet süresi zammı kapsamında düzenlenen belgeleri, Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (c) bendine tabi sigortalılar için ek mahiyetteki aylık/yıllık fiili hizmet süresi zammı prim belgelerini yukarıda belirtilen yasal sürelerde Kuruma vermeyen işverenler ile kamu idarelerine her bir ek belge için Kanunun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi uyarınca idari para cezası uygulanır. “ hükmü bulunmaktadır. 5510 sayılı Kanunun 102 nci maddesinin birinci fıkrasının (c) bendinin (2) numaralı alt bendi de kişi başı 2(iki) asgari ücret para cezasına hükmetmektedir.

Bu kapsamda;

  • Personellerinizin emekli olma süreçlerinde fiili hizmet zammının yansıtılmamasından kaynaklı işçi-işveren arasında yaşanması olası hukuki bir süreç ile karşılaşmamak için,
  • Kurum tarafından tespit edildiğinde geriye dönük bildirge düzeltme iş yüküne maruz kalmamak için
  • Kurum tarafından tespit edilmesi halinde geriye dönük düzeltmeler sonrası her bir ek belge için 2 asgari ücret İdari Para Cezası uygulanmasının önüne geçmek için

firmanızda sağlık çalışanınız bulunması halinde fiili hizmet süresi zammı beyanlarının aylık düzenli olarak bildirilmesinin yerinde olacağı değerlendirilmektedir.

Ek-1(Fiili Hizmet Süresi Zammı Uygulanmasının Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik)
Ek-2(03.09.218 tarihli SGK Genel Yazısı)
Ek-3(29 Belge Türünün Açılması Hakkında SGK’ya Sunulabilecek Dilekçe Örneği)

Saygılarımızla…

Bültenlerimize abone olarak ilgili gelişmelerden haberdar olabilirsiniz.

Gizlilik Politikamıza buradan ulaşabilirsiniz.